Ένα από τα προγράμματα Erasmus που υλοποίησε φέτος το σχολείο μας είναι το ΚΑ229 με τίτλο “Our hands and minds to become an active and responsible tourist looking forward to promoting our own regions in the future.”

Έτσι λοιπόν την εβδομάδα 28/2-4/3 υποδεχτήκαμε τους εταίρους μας εκπαιδευτικούς και μαθητές από σχολεία της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Τουρκίας. Η ομάδα αποτελούνταν συνολικά από 34 άτομα και μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου υλοποιήσαμε το πρόγραμμα της κινητικότητας αυτής.

Η πρώτη μέρα αφιερώθηκε στο καλωσόρισμα των αντιπροσωπειών, την ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, κάποιες δραστηριότητες για να ‘σπάσει ο πάγος’ μεταξύ των μαθητών και την παρουσίαση των ομάδων. Ακολούθησε κοινό γεύμα και ξενάγηση των αντιπροσωπειών στην πόλη από τους μαθητές του σχολείου μας.

Τη δεύτερη ημέρα επισκεφτήκαμε τα Μετέωρα και πιο συγκεκριμένα τις μονές Αγ. Στεφάνου και Βαρλαάμ. Παρόλο που ο καιρός δεν βοήθησε, η εικόνα των βράχων και των μοναστηριών που ξεπρόβαλαν κάθε τόσο μέσα στην ομίχλη άφησε άφωνους τους συνεργάτες μας. Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο κέντρο των Τρικάλων και βόλτα δίπλα στον ποταμό Ληθαίο και την ιστορική συνοικία Βαρούσι.

Την Τρίτη μέρα παίξαμε σε μικτές ομάδες παιχνίδι με την εφαρμογή Actionbound στο κέντρο της Λάρισας με το οποίο οι μαθητές ανακάλυψαν σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία αλληλεπίδρασης με τους περαστικούς και συναγωνισμού για την πρωτιά. Ακολούθησαν δραστηριότητες στο σχολείο βασισμένες στις εντυπώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές από την περιήγηση στην πόλη.

Την τέταρτη μέρα ταξιδέψαμε στη Βεργίνα και επισκεφτήκαμε το Μουσείο της που μας εντυπωσίασε με την υποβλητικότητα του χώρου και των εκθεμάτων του. Ακολούθως βρεθήκαμε στο Λιτόχωρο για να επισκεφτούμε το Κέντρο του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου. Η ξενάγηση στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση μάς μετέφερε νοερά στα μονοπάτια του βουνού και μας ταξίδεψε στην ιστορία του. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια σύντομη πορεία κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού για να δούμε, να μυρίσουμε και να απολαύσουμε από κοντά τη μαγευτική φύση. Η μέρα μας έκλεισε στον Πλαταμώνα, δίπλα στη θάλασσα.

Η τελευταία μέρα της συνάντησής μας ξεκίνησε με επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, στη μόνιμη και στην περιοδική έκθεση που φιλοξενούσε. Επιστρέφοντας στο σχολείο, κάναμε κάποιες δραστηριότητες στον απόηχο των επισκέψεων των προηγούμενων ημερών και ένα ομαδικό παιχνίδι γνωριμίας πολλών διαφορετικών τόπων της Ελλάδας, που ενθουσίασε τους μαθητές. Πριν την απονομή των βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες και τον συγκινητικό αποχαιρετισμό, προηγήθηκε ένας πλούσιος μπουφές με παραδοσιακά ελληνικά φαγητά μαγειρεμένα από γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς και με χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα των φιλοξενούμενων χωρών.

Η εβδομάδα ήταν πλούσια σε  νέες εμπειρίες για όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος ήταν να παρουσιάσουμε στους εταίρους  μας μια όσο γίνεται πολύπλευρη εικόνα του τόπου μας προβάλλοντας στοιχεία που θεωρούμε σημαντικά να αναδειχθούν σε κάποιον επισκέπτη, με έμφαση στην Ιστορία και το φυσικό περιβάλλον. Δεν θαυμάσαμε μόνο τα θετικά αλλά συζητήσαμε όλοι μαζί και πάνω στα αρνητικά σημεία που εντοπίσαμε και που χρειάζονται φροντίδα και βελτίωση. Δυστυχώς, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν μπορέσαμε να φυτέψουμε μαζί το δέντρο μας στο «Πάρκο Φιλίας», φροντίσαμε όμως να το φυτέψουμε αργότερα εμείς για λογαριασμό και των συνεργατών μας!

Η κινητικότητα αυτή, που ήταν η πρώτη του προγράμματος μετά από δύο χρόνια απαγορευτικού lockdown λόγω covid, αναπτέρωσε τον ενθουσιασμό μας και γέννησε ανυπομονησία για τις επόμενες συναντήσεις μας.

Total Page Visits: 293 - Today Page Visits: 1