Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Our hands and minds to become an active and responsible tourist looking forward to promoting our own regions in the future” μία ομάδα από πέντε μαθητές του 3ου Γυμνασίου Λάρισας και συνοδούς τις καθηγήτριες Σκουμή Σοφία και Ντουμάνη Γεωργία επισκέφτηκε το Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας από 27/3/2022 έως 2/4/2022.

Εκεί συναντήθηκαν με τις αποστολές των εταίρων από σχολεία της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας.

Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής Aysegul Arsoy και πήραν μέρος σε ομαδικές δραστηριότητες. Προετοίμαζαν καθημερινά σάντουιτς, παρασκεύασαν λουκούμια σε τοπικό εργοστάσιο λουκουμοποιϊας και συμμετείχαν σε διαγωνισμό Master Chef Tourist παρασκευάζοντας BoreK (πίτες με την παραδοσιακή συνταγή) που βαθμολογήθηκαν από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους συνοδούς καθηγητές όλων των αποστολών.

Με τη βοήθεια ειδικών τα παιδιά μυήθηκαν στην τέχνη του EBRU και έφτιαξαν τα δικά τους έργα. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν σε σπίτι συναδέλφου από την Τουρκία και μαγείρεψαν τοπικά πιάτα.

Πέρα από τις δραστηριότητες στο σχολείο, οι αποστολές ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη του Αφιόν Καραχισάρ, στο εμπορικό του κέντρο, επισκέφτηκαν τη Φρυγική Κοιλάδα και το σχολείο Seydiler όπου παρακολούθησαν παράσταση λαϊκού χορού και στη συνέχεια πήραν μέρος σε αγώνες τοξοβολίας στο Kirkinler. Οι τοπικές αρχές της πόλης υποδέχθηκαν τις αποστολές και πρόσφεραν σε αυτές αναμνηστικά δώρα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση αθλοπαιδιών με τίτλο ¨Τουριστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες¨ στην αυλή του σχολείου, τη βράβευση των νικητών και αποχαιρετιστήριο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από όλες τις χώρες που συμμετείχαν.

Οι μαθητές όλων των αποστολών γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν και μοιράστηκαν εμπειρίες, ανακάλυψαν στοιχεία του πολιτισμού της χώρας υποδοχής και ανέπτυξαν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Ενισχύθηκε μέσα τους η πεποίθηση ότι αυτά που μας ενώνουν με τους άλλους λαούς είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν κι έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο προορισμό. Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία προοπτικής για ειρήνη και ευημερία.

 

Total Page Visits: 268 - Today Page Visits: 1