Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+  «How Europe will save the world», μία ομάδα από εννέα μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου Λάρισας και δύο συνοδούς καθηγητές επισκέφτηκε το σχολείο College Christian Bourquin, στο Millas της Γαλλίας από 4 έως 8 Μαρτίου. Εκεί συναντήθηκαν με τις αποστολές των εταίρων από σχολεία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Την πρώτη ημέρα, όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές από τις χώρες- εταίρους συμμετείχαν στην τελετή υποδοχής. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες γνωριμίας.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο ανακύκλωσης Calce όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για την λειτουργία του εργοστασίου και να παρακολουθήσουν τον τρόπο διαλογής και την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών. Το εργοστάσιο Calce είναι επίσης ένα έργο βιοηλεκτρικής ενέργειας και παράγει 21.6MW ενέργειας.

Την Τρίτη ημέρα επισκεφθήκαμε τον σταθμό ηλιακής ενέργειας THEMIS. Ο πύργος ηλιακής ενέργειας THEMIS είναι ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην ηλιακή ενέργεια. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Targasonne, στο διαμέρισμα Pyrénées-Orientales, της νότιας Γαλλίας. Η κατασκευή του έγινε στην συγκεκριμένη περιοχή για να εκμεταλλευτεί τις καιρικές συνθήκες που είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Η περιοχή έχει σχεδόν 2400 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, έναν πολύ χαμηλό άνεμο που περιορίζει το χρόνο διακοπής λειτουργίας των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και ένα υψόμετρο που ευνοεί τη λήψη άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας. Η εγκατάσταση αποτελείται από 201 ηλιοστάτες (γίγαντες καθρέφτες προς τον ήλιο) που συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου σε έναν πύργο ύψους 105 μέτρων. Από το 1986 έως το 2004 αξιοποιήθηκε και από αστροφυσικούς για την μελέτη της κοσμικής ακτινοβολίας.

Την τέταρτη ημέρα οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν προετοιμάσει και με την καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου συμμετείχαν σε εργαστήρια για την Βιωσιμότητα. Την πέμπτη ημέρα μέσω δραστηριοτήτων ξεναγήθηκαν στην γειτονική πόλη Perpignan και στη συνέχεια έλαβαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Οι μαθητές/τριες επέστρεψαν στις χώρες τους πλούσιοι σε εμπειρίες κι έχοντας τη
διάθεση να συμβάλουν στην προώθηση της βιωσιμότητας και της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαβάστε το άρθρο του onlarissa εδώ!

Total Page Visits: 529 - Today Page Visits: 1