Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121 2022 με τίτλο “ How Europe will save the world” το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας επισκέφθηκε το σχολείο Oberschule Papenteich του GrobSchwulper της Γερμανίας μαζί με αποστολές από την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης .Είναι ανάγκη οι μαθητές ως μελλοντικοί πολίτες να  αναλάβουν δράση και να υιοθετήσουν στάσεις ζωής που θα ανταποκρίνονται σε αυτούς τους στόχους και θα οδηγήσουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας απέναντι στον πλανήτη.

Οι μαθητές των χωρών που συμμετείχαν συζήτησαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις, εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους και παρουσίασαν το προϊόν της εργασίας που είχαν αναλάβει. Η ομάδα κάθε χώρας παρουσίασε την εργασία της σχετικά με έναν από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που είχε προετοιμάσει. Η ομάδα του σχολείου μας επικεντρώθηκε στον 13ο στόχο, στη δράση για το κλίμα. Ανέλυσε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας και εστίασε στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να αντιστρέψουμε την παρούσα κατάσταση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το σχολείο μας καθώς και στη διάχυσή τους στην τοπική κοινωνία.

Τις επόμενες μέρες τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Brunswick καθώς και το Goslar, το οποίο αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και να ζήσουν ονειρικές στιγμές στο πανέμορφο χριστουγεννιάτικο χωριό. Εκεί  είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικές λιχουδιές υπό τον ήχο γιορτινών μουσικών ενώ το χιόνι που έπεφτε έκανε το τοπίο ακόμη πιο μαγικό. Η γνωριμία με τα έθιμα και τις συνήθειες άλλων λαών και η σύγκριση με τα δικά τους φέρνει τα παιδιά πιο κοντά και αμβλύνει τις όποιες διαφορές τους.

Οι μαθητές χωρισμένοι σε διεθνείς ομάδες συμμετείχαν σε μία σειρά εργαστηρίων σχετικών με το θέμα του προγράμματος. Συζήτησαν για το ποιες θα πρέπει να είναι οι παγκόσμιες προτεραιότητες για το 2030 για την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και ενθαρρύνθηκαν να δημιουργήσουν δράσεις και πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν σε αυτό τον σκοπό. Πιο συγκεκριμένα πήραν μέρος σε εργαστήριο εκμάθησης μεθόδων για την ανανέωση παλιών υλικών και τη δημιουργία νέων προϊόντων από αυτά. Επίσης, με τη συμμετοχή τους σε εργαστήριο «cookies» έμαθαν τη γερμανική παραδοσιακή αρτοποιία σε συνδυασμό με τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και διασκέδασαν εξασκώντας παράλληλα τα  αγγλικά τους.

Η επίσκεψη στα ορυχεία Rammelsberg, την πρώτη βιομηχανική μονάδα στη Γερμανία που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, ήταν ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της χώρας.

Την τελευταία μέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν την Autostadt WOB και συμμετείχαν στην ακρόαση της παρουσίασης «Σκέφτομαι το αύριο σήμερα» και έκαναν εργασία σε διεθνείς ομάδες με θέμα «Σχεδιαστική σκέψη». Αυτή η ειδική προσέγγιση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του επίκαιρου θέματος της αειφορίας.

Τέλος, σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το σχολείο υποδοχής σε συνεργασία με τους γονείς οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους και όλοι μαζί διασκέδασαν δοκιμάζοντας τα εδέσματα που έφεραν οι γονείς.

Η αποστολή μας πήρε τον δρόμο της επιστροφής κουβαλώντας στις αποσκευές μας όμορφες εικόνες κι εντυπώσεις που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Total Page Visits: 68 - Today Page Visits: 1