Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση καθηγητών και μαθητών στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA229 “Steps to Tolerance for European Pupils” στο οποίο συμμετέχει το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Από τις 13 ως τις 19 Ιανουαρίου του 2019 δεκαεπτά μαθητές από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Ελλήνων μαθητών συνοδευόμενοι από δέκα καθηγητές αντίστοιχα.
Η εβδομάδα αυτή ήταν πλούσια σε δραστηριότητες εντός και εκτός του σχολείου. Οργανώθηκαν παιχνίδια γνωριμίας και διερεύνησης των εννοιών της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας των ατόμων βασισμένα σε μεθόδους μη τυπικής μάθησης. Υλοποιήθηκαν εργαστήρια για την κατανόηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων και των ταυτοτήτων σε μια κοινωνία καθώς και του πως λειτουργούν, δημιουργώντας ζώνες αποκλεισμού μέσα σάυτή. Ο σχεδιασμός των παραπάνω έγινε με γνώμονα τη διαθεματική προσέγγιση των ζητημάτων και τη συμβολή διδακτικών αντικειμένων όπως η Βιολογία, η Λογοτεχνία, τα Εικαστικά, η Αγγλική γλώσσα, η Πληροφορική, τα Θρησκευτικά και η Ιστορία.
Έγιναν επισκέψεις και ξεναγήσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη, στη Συναγωγή Λάρισας, στο Μουσείο εντόμων στο Βόλο, στη μονή του Αγ, Στεφάνου στα Μετέωρα, στο κάστρο και τη συνοικία Βαρούσι στα Τρίκαλα.
Πενήντα μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν στο παιχνίδι εξερεύνησης της πόλης που σχεδιάστηκε με την ψηφιακή εφαρμογή Actionbound και τη χρήση κινητών τηλεφώνων όργωνοντας κυριολεκτικά το κέντρο της Λάρισας και ζητώντας τη βοήθεια των συμπολιτών μας για να πετύχουν τους στόχους του παιχνιδιού στο συντομότερο χρόνο.
Οι φιλοξενούμενοι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο ζωής, την κουζίνα και την κουλτούρα των ελληνικών οικογενειών αλλά και οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν αρκετά για τις χώρες και την κουλτούρα των φιλοξενούμενών τους συνειδητοποιώντας ότι τους συνδέουν πολλά κοινά. Οι δεσμοί που άρχισαν να αναπτύσσονται μεταξύ μαθητών και καθηγητών των σχολείων που συνεργάζονται θα δυναμώσουν στη διάρκεια των δυο χρόνων που διαρκεί το πρόγραμμα και ελπίζουμε οι περισσότεροι να εξελιχθούν σε πραγματική φιλία και βιώσιμη συνεργασία.

Total Page Visits: 1144 - Today Page Visits: 2