Στο πλαίσιο της δράσης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-SCH-0000145871 oι εκπαιδευτικοί, Αποστολίνα Σοφία Τεχνολόγος, Σούκου Μαρία Φυσικός, Φλαμπουλίδου Ευδοξία Θεολόγος του 3ου Γυμνασίου Λάρισας πραγματοποίησαν από τις 30 Μαρτίου 2025 ως τις 5 Απριλίου 2025 μετακίνηση για job shadowing στην Κύπρο, φιλοξενούμενοι. στο Γυμνάσιο Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου στη Λευκωσία .

Στο Γυμνάσιο Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου στη Λευκωσία της Κύπρου φτάσαμε στις 30.04.2025 . Στην είσοδο του σχολείου μας περίμεναν δύο μαθήτριες ,ντυμένες με παραδοσιακές στολές μας κέρασαν κυπριακά γλυκά και μας οδήγησαν στο γραφείο της Διευθύντριας. Αφού μας πρόσφεραν πρωινό και έγινε η ανταλλαγή δώρων, μας μίλησαν για τη δομή του σχολείου και μας ξενάγησαν σ αυτό.

Στο σχολείο φοιτούν 400 μαθητές και όπως μας είπαν το μαθησιακό και βιοτικό τους επίπεδο είναι πολύ υψηλό μια και η περιοχή είναι μια από τις πιο εύπορος της Λευκωσίας και οι γονείς έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Στη διοίκηση του σχολείου ηγείται ο Διευθυντής και μετά ο Διευθυντής Α, υπάρχουν 8 υποδιευθυντές υπεύθυνοι για τον τομέα τους και κάποια τμήματα. Οι καθηγητές που είναι υπεύθυνοι τμήματος γιορτών κ.λ .έχουν μείωση 2 με 3 ώρες από το ωράριο που είναι ίδιο με το δικό μας. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 7.10 μέχρι τη 1.45 οι απουσίες και το βιβλίο ύλης συμπληρώνονται κατευθείαν από το κινητό του εκπαιδευτικού στο σύστημα.

 

Όσον αφορά στο μάθημα της Τεχνολογίας γίνεται στο εργαστήριο. Υπάρχουν δύο μεγάλα εργαστήρια με πάγκους εργασίας για κάθε μαθητή ,την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και ασφάλεια. Εξοπλισμένα με όλα τα εργαλεία, συσκευές , μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά για την διεξαγωγή των Εργαστηριακών ασκήσεων ,που προβλέπονται για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου .Επίσης διαθέτουν αποθήκη με τα αναλώσιμα υλικά, η οποία εμπλουτίζεται κάθε χρόνο μια και ο υπεύθυνος < επιθεωρητής διαθέτει κάθε χρόνο 2000 $.Στους μαθητές δίνουν ένα βιβλίο <Σχεδιασμός και Τεχνολογία> για τις τρεις τάξεις και τετράδιο εργασιών για κάθε τάξη.

Παρακολούθηση μαθήματος -απο την τεχνολόγο Σ. Αποστολίνα – Σχεδιασμός και Τεχνολογία στην Α ΄ Γυμνασίου ,στο εργαστήριο της τεχνολογίας .Το μάθημα έγινε στο εργαστήριο της Τεχνολογίας και επικεντρώθηκε στην επανεξέταση και ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών στη θεωρία του σχεδίου. Η θεωρία παρουσιάστηκε με τη χρήση διαδραστικού πίνακα ώστε οι μαθητές να μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση και να κατανοήσουν τις πληροφορίες,- καθώς το σχέδιο είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για να υλοποιήσουν μια ιδέα ,να πραγματοποιήσουν μια

κατασκευή,- κατανοώντας πως το σχέδιο είναι απαραίτητο σε μια σειρά επαγγελμάτων όπως και στην καθημερινή τους ζωή.

Οι μαθητές κατασκεύασαν ένα παιχνίδι -Βάση σχεδίου και οδηγιών του καθηγητή – με κάποια πηγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον .Τους δόθηκε φύλλο εργασίας με τις προδιαγραφές της κατασκευής π.χ. ασφάλεια ,λειτουργία κ.αλ.

Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι ότι αντιμετωπίζει την τεχνολογία ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και προσφέρει στους μαθητές ευκαιρίες εξοικείωσης με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, τα οποία καλείται να χρησιμοποιήσει ,και να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις θετικές επιδράσεις της τεχνολογίας στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

 

 

Παρακολούθηση μαθήματος από την τεχνολόγο Σ. Αποστολίνα Σχεδιασμός και Τεχνολογία στην Γ΄ Γυμνασίου .Το μάθημα έγινε στο εργαστήριο της Τεχνολογίας και επικεντρώθηκε στην επανεξέταση και ενίσχυση της γνώσης και των δεξιοτήτων των μαθητών σχετικά με τον ηλεκτρισμό και το ηλεκτρικό κύκλωμα.

Η καθηγήτρια έδειξε στους μαθητές πως κατασκευάζεται ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, δίνοντας τη δυνατότητα εμπλοκής των μαθητών σε πρακτικές εργασίες εργαστηρίου ,ασκήσεις, κατασκευές και πειράματα .Σε διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων αλλά και σε ομαδικές εργασίες που απαιτούν συνεργασία, γνώσεις και δεξιότητες.

Μια ξεχωριστή εμπειρία κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Λευκωσία αποτέλεσε η συμμετοχή μας στη Σχολική γιορτή της 31ης Μαρτίου, αφιερωμένη στην ανάμνηση των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Η εκδήλωση αυτή, φορτισμένη με συγκίνηση και περηφάνια, μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το βαθύ αίσθημα ιστορικής μνήμης που διατηρεί η κυπριακή κοινωνία και να βιώσουμε μια σημαντική στιγμή του τοπικού σχολικού πολιτισμού.

 

 

Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Αθαλάσσας, όπου οι συμμετέχοντες συνοδευόμενοι από μαθητές του κυπριακού σχολείου είχαν την ευκαιρία να Δουμά από κοντά κελύφη θαλάσσιων οργανισμών από παλαιότερες εποχές, οστά νανοϊπποπόταμου καθώς και τον γεωλογικό σχηματισμό του νησιού. Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με μια περιήγηση στο δάσος του πάρκου, όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες καταγράψαν τα είδη των φυτών που υπάρχουν στο πάρκο και δημιούργησαν το δικό τους φυτολόγιο. Τέλος οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία τους μοιράζοντας τις γνώσεις με τους συμμαθητές τους διευκολύνοντας τη μάθηση μεταξύ συνομηλίκων.

Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαν σε άμεση επαφή με τη φύση και κατανόησαν τις ανυπέρβλητες σχέσεις του ανθρώπου μ αυτήν όπως και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας

Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό Φικάρδου, όπου τα ιστορικά κτίρια έχουν αποκατασταθεί και φιλοξενούν σήμερα ένα υπαίθριο μουσείο με αυθεντικά αντικείμενα και εργαλεία περασμένων εποχών. Η περιήγηση στον οικισμό αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία σύνδεσης με την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Φικάρδου μετά την παρατήρηση καταγραφή ,την συγκέντρωση πληροφοριών και φωτογραφιών στο πεδίο οι μαθητές ερεύνησαν σε βάθος τη σύνδεση της τεχνολογίας εκείνης της εποχής με τη σημερινή όπως και τις διαφορές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε φύλλο εργασίας θα σχεδίασαν σκαριφήματα παλιών και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

ΦΥΣΙΚΗ

Το μάθημα έγινε στην αίθουσα διδασκαλίας φυσικών επιστημών. Η διδασκαλία ήταν μετωπική. Στόχος η κατανόηση των νόμων του Νεύτωνα. Το μάθημα ήταν επαναληπτικό. Είχε δοθεί στους μαθητές φυλλάδιο με ερωτήσεις και ασκήσεις πάνω στους νόμους και τις εφαρμογές τους.Σε βιντεοπροβολέα παρουσιάστηκαν οι ερωτήσεις και μετά από συζήτηση με τους μαθητές δόθηκαν οι σωστές απαντήσεις. Οι ερωτήσεις ήταν ποικίλες ώστε να περιλαμβάνουν και τους τρεις νόμους και έδωσαν την δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν τους νόμους τις εφαρμογές τους.

ΧΗΜΕΙΑ

Το μάθημα έγινε στο εργαστήριο της χημείας.Οι μαθητές ήταν σε ομάδες εργάστηκαν στους πάγκους του εργαστηρίουκαι κατασκεύασαν πρότυπα ατόμων και μορίων. Στον βιντεοπροβολέα είδαν την κατανομή των υποατομικών σωματιδίων μέσα στα άτομα. Έμαθαν για ότι ο πυρήνα αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια και τα ηλεκτρόνια περιφέρονται γύρω από τον πυρήνα. Ασχολήθηκαν με την μάζα και το φορτίο των υποατομικών σωματιδίων. Τέλος τους δόθηκαν ερωτήσεις και ασκήσεις με στόχο την κατανόηση και την εμπέδωση των υποατομικών σωματιδίων.

ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Το μάθημα πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Αθάλασσας. Στόχος ήταν να δουν την δημιουργία του νησιού και τα απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών που ζούσαν στην περιοχή σε παλαιότερες γεωλογικές περιόδους.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Το μάθημα πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Αθάλασσας. Είδαν ζώα στο ζωολογικό κήπο , θηλαστικά, πτηνά μελέτησαν το τρόπο διατροφή τους, είδαν τις διαφορές τους.

Περιηγήθηκαν στο διπλανό δάσος . Εκεί είδαν διάφορα είδη φυτών έμαθαν για την αναπνοή , την διαπνοή , την φωτοσύνθεση των φυτών και τον ρόλο των φύλλων σε αυτές τις διεργασίες. Τέλος έφτιαξαν και ένα φυτολόγιο με διάφορα είδη φύλλων.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πλαισιώθηκε, επίσης, από σειρά ιστορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Επισκεφτήκαμε τα Φυλακισμένα Μνήματα, το κελί και τον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, ενώ περιηγηθήκαμε και στη νεκρή ζώνη και το φυλάκιο που χωρίζει την ελληνοκυπριακή από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Επιπλέον, επισκεφτήκαμε το Παγκύπριο Γυμνάσιο, την Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή του Αγίου Βαρνάβα, γνωρίζοντας σημαντικούς πυλώνες της κυπριακής εκπαιδευτικής και εκκλησιαστικής παράδοσης.

Η φιλοξενία που μας παρείχαν είναι αξιοσημείωτη, περιελάμβανε δύο δεξιώσεις στο σχολειό με πλούσιο μπουφέ με κυπριακά εδέσματα, γεύματα εργασίας σε παραδοσιακά κυπριακά εστιατόρια και επίσκεψη στην Αγία Νάπα και στον Πρωταρά

Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαθήματα σχετικών γνωστικών αντικειμένων και να συμμετέχουμε σε ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μέσα από επισκέψεις σε σχολικές αίθουσες και συζητήσεις με Κυπρίους συναδέλφους, ενισχύσαμε τη διδακτική μας προσέγγιση και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις εκπαιδευτικές πρακτικές των δύο χωρών.. Η παρατήρηση των διδακτικών μεθόδων και η επαφή με διαφορετικά παιδαγωγικά μοντέλα συνέβαλαν στην επαγγελματική μας ενδυνάμωση και στην ανάπτυξη νέων διδακτικών ιδεών.

Η εμπειρία αυτή, γεμάτη γνώσεις, συγκινήσεις, πολιτισμικές ανταλλαγές και γόνιμη συνεργασία αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο για εμάς τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και ενισχύει τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο εκπαιδευτικές κοινότητες.

Το πρόγραμμα Erasmus+ KA121 αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών πρακτικών και τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, προσφέροντας στους συμμετέχοντες νέες προοπτικές και εργαλεία.

Total Page Visits: 29 - Today Page Visits: 29