Διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησε η Α’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Λάρισας στην πόλη των Ιωαννίνων καθώς και στην ευρύτερη περιοχή στις 4 και 5 Μαΐου.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης η Α’ τάξη ξεναγήθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλη, γνωστό επίσης και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων. Οι μαθητές/ριες εντυπωσιάστηκαν από το εξαιρετικό έργο του καλλιτέχνη καθώς δημιούργησε ρεαλιστικές μορφές σε φυσικό μέγεθος με χαρακτηριστικά τα στοιχεία της κίνη-σης και της πειστικής απόδοσης μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ,με αποτέλεσμα να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια τους ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη επίσκεψη αξιολογήθηκε από τους μαθητές/ριες ως συγκλονιστική εμπειρία.

Ταξίδι επίσης στο χρόνο και στην ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων, αποτέλεσε και η περιήγηση στο Κάστρο των Ιωαννίνων καθώς οι μαθητές/ριες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν φάσεις της αρχαίας, βυζαντινής αλλά και της νεότερης ιστορίας, οχύρωσης ως και την περίοδο της τουρκοκρατίας σε συνδυασμό με πύργους και κτίσματα αναστηλωμένα με μουσειακό πλέον χαρακτήρα.

Ως ιδιαίτερη και συγκινησιακή χαρακτηρίστηκε από τα παιδιά η γραφική Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, με την έννοια της αδιάκοπης συνέχειας και διατήρησης στο χρόνο του τοπικού στοιχείου με το μοναδικό ‘πάντρεμα’ παρελθόντος- παρόντος στη σύγχρονη διαβίωση.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Σπήλαιο του Περάματος με τους μαθητές/ριες να δηλώνουν συνεπαρμένοι από τα πλούσια εκθέματα , τις γραφικές λίμνες, το πλήθος των ειδών σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

 Η πρώτη μέρα της επίσκεψης έκλεισε για όλους τους συμμετέχοντες γλυκά και νοσταλγικά με περιδιάβαση στην παραλίμνια περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας με αναφορά στους θρύλους και την ιστορία της, αλλά και με την επαφή με παραδοσιακά στοιχεία και γεύσεις από τα γύρω καταστήματα.

   Κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψης προηγήθηκε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όπου μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο ανοιξιάτικης φύσης οι μαθητές/ριες ενημερώθηκαν για το αρχαιότερο μαντείο του ελλαδικού χώρου αλλά και για το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο, το μεγαλύτερο της εποχής του.

Τέλος, η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη γνωριμία με τη μοναδική φύση, τις γεύσεις, τις παραδοσιακές τεχνικές αλλά και αντικείμενα και προϊόντα της Ηπείρου στο χώρο του Μετσόβου, κέντρου των Βλάχων, του ντόπιου πληθυσμού με δική του γλώσσα , ήθη κι έθιμα.

Total Page Visits: 427 - Today Page Visits: 2