Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Λάρισας διοργάνωσε αφιερωματική εκδήλωση για τις αλησμόνητες Πατρίδες των Ελλήνων, με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων, στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στα πλαίσια των εορτασμών του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου.

Σκοπός της εκδήλωσης με θέμα «Των Ελλήνων οι Πατρίδες (Ανατολική Θράκη , Ανατολική Ρωμυλία, Πόντος, Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη)» ήταν οι μαθητές/ριες των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας να παρουσιάσουν δημιουργίες τους ως αφιέρωμα μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες και ν’ αποδώσουν τιμή στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ξεριζώθηκαν απ’ τις πατρίδες τους.

Το σχολείο μας , το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας ,συμμετείχε με αφήγηση ( «Η προσφυγιά…») βιωματικού κειμένου από τον ξεριζωμό πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και την εγκατάσταση σε νέα εδάφη ελληνικά ,τ’ οποίο αποδόθηκε εξαιρετικά (από μνήμης) από τις μαθήτριες της Β’ τάξης Ντίνα Μαρία και Μακρή Ελευθερία. Η παρουσίαση του κειμένου συνοδεύτηκε από την απόδοση δύο παραδοσιακών τραγουδιών της Ανατολικής Θράκης από τις μαθήτριες της Β’ τάξης Αδάμου Ιόλη , Αλβανού ,Γαλάνη Παναγιώτα καθώς και από τον μαθητή Γιάνναρο Απόστολο.

Οι παραδοσιακές στολές της παρουσίασης μας παραχωρήθηκαν ευγενικά από την Εξωραϊστική Λέσχη Φιλιππούπολης της περιοχής μας.

Η συμμετοχή στην ανωτέρω εκδήλωση αποτέλεσε βίωμα ζωής για τους συμμετέχοντες τόσο μαθητές όσο και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, λόγω της σημαντικής συμβολής της σ’ αυτή την βαθιά συγκινητική κατάθεση μνήμης και τιμής από τη νέα γενιά στον ξεριζωμένο ελληνισμό στη διάρκεια της ιστορίας μας.

Total Page Visits: 258 - Today Page Visits: 41