Ο ήλιος λάμπει, το σχολείο έχει τελειώσει, υπάρχει μια ατμόσφαιρα διακοπών στον αέρα: τι τέλεια στιγμή για τους μαθητές να κάνουν ένα διάλειμμα που πραγματικά τους αξίζει! Παρόλο που η καλοκαιρινή περίοδος είναι συνώνυμη με την τεμπελιά, την ξεκούραση και το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, ορισμένοι γονείς ανησυχούν ότι αυτή η μακρά περίοδος μακριά από το σχολείο μπορεί να επηρεάσει τις γνώσεις που πρόσφατα απέκτησαν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ποια είναι η λύση σε αυτό; Η πληθώρα βιβλίων με δραστηριότητες για τις διακοπές που μπορούμε πλέον να δούμε σε κάθε σούπερ μάρκετ και βιβλιοπωλείο. Ωστόσο, είναι αυτά τα βιβλία δραστηριοτήτων πραγματικά χρήσιμα και πώς να τα επιλέξουμε;

Είναι τα τετράδια εργασιών των διακοπών, αντίγραφο των παραδοσιακών εργασιών για το σπίτι;

Η φιλοσοφία του έργου EduGraal είναι να φέρει το παιχνίδι στη μάθηση για να ενισχύσει τα κίνητρα των μαθητών, μια προσέγγιση που αντικατοπτρίζεται στα βιβλία εργασιών για τις διακοπές. Ωστόσο, παρά την παιγνιώδη διάστασή τους αυτά τα τετράδια εργασιών, όπως και η εργασία στο σπίτι, μπορούν εύκολα να θεωρηθούν από τους μαθητές ως ένας περιορισμός. Οι γονείς τείνουν να πάρουν τη θέση του δασκάλου, επειδή ανησυχούν ότι οι ασκήσεις δεν θα γίνονται σε τακτική βάση, γεγονός που εμποδίζει τα παιδιά να απολαύσουν την εργασία. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι περιορίζονται από αυτά τα τετράδια εργασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού τους, εκτιμώντας ότι αποτελούν αντίγραφο της παραδοσιακής εργασίας για το σπίτι. Πολύ συχνά τα τετράδια εργασιών εγκαταλείπονται γρήγορα και τα οφέλη τους μηδενίζονται. Επομένως, μπορεί να αναπαράγουν την απώλεια κινήτρων που αισθάνονται ορισμένοι μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να αποτύχουν στον αρχικό τους σκοπό.

Καλές πρακτικές για να ενισχυθούν τα οφέλη από τα τετράδια δραστηριοτήτων στις διακοπές

Για να αποφύγετε το περιοριστικό σχήμα του σχολείου, η υιοθέτηση ορισμένων ορθών πρακτικών και η κατάλληλη στάση σχετικά με αυτά τα βιβλία εργασιών συμβάλλουν στην ενίσχυση των πλεονεκτημάτων τους. Ακολουθούν ορισμένες καλές πρακτικές που πρέπει να έχετε κατά νου, εμπνευσμένες από την προσέγγιση της EduGraal:

  • Αφήστε τους μαθητές να επιλέξουν το βιβλίο δραστηριοτήτων τους. Θα είναι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν αυτό το αντικείμενο, οπότε πρέπει να ασχοληθούν με το περιεχόμενο και τη θεματολογία. Ακόμα κι αν δεν θα επιλέγατε εσείς αυτά τα θέματα, το πιο σημαντικό είναι να ενδιαφέρεται ο μαθητής για το περιεχόμενο του βιβλίου των δραστηριοτήτων.
  • Επιλέξτε την κατάλληλη ηλικιακή ομάδα: αν επιλέξετε ένα επίπεδο που είναι πολύ εύκολο ή πολύ δύσκολο, το παιδί σίγουρα θα χάσει το ενδιαφέρον και το κίνητρο. Ο στόχος αυτών των βιβλίων εργασιών είναι να ενθαρρύνουν τους μαθητές να διατηρήσουν τις γνώσεις τους με παιγνιώδη και ενθαρρυντικό τρόπο και όχι να εντρυφήσουν σε ολόκληρη τη διδακτέα ύλη της επόμενης χρονιάς. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία πίεση.
  • Η παιγνιώδης διάθεση έχει κεντρική θέση: οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν σκοπό να προσφέρουν ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις και το αυστηρό πλαίσιο του σχολείου. Το διάλειμμα είναι ζωτικής σημασίας για το παιδί, ώστε να γεμίσει τις μπαταρίες του πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Μην πιέζετε σε τίποτα: αν το παιδί δεν θέλει να συμπληρώσει ένα τετράδιο εργασιών για τις διακοπές, είναι επίσης απολύτως δεκτό. Το να το πιέζετε θα ήταν αντιπαραγωγικό και θα τα εμπόδιζε να επωφεληθεί από αυτό. Αντ’ αυτού, προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις, όπως διάβασμα, επιτραπέζια παιχνίδια, γράψιμο, υπαίθριες δραστηριότητες. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι επίσης η ιδανική στιγμή για να υιοθετήσει το παιδί σας εναλλακτικές μορφές μάθησης που του ταιριάζουν καλύτερα, ακόμη και αν δεν μοιάζουν με την παραδοσιακή μορφή σχολικής εκπαίδευσης.

 Εργασίες για το σπίτι-Περιπέτειες  EduGraal

Ένας από τους κύριους διαθέσιμους πόρους του EduGraal είναι η δημιουργία 18 έτοιμων προς χρήση “περιπετειών” για το σπίτι που απευθύνονται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες μαθητών μεταξύ 10 και 15 ετών. Στόχος τους είναι η προώθηση μιας ευχάριστης και παιγνιώδους προσέγγισης της εργασίας στο σπίτι. Προσφέρουν συμμετοχικές και διαδραστικές ιστορίες που άπτονται διαφόρων θεματικών που μελετώνται στο σχολείο. Οι δυνατότητές τους είναι ο συνδυασμός μάθησης και παιχνιδιού που παρουσιάζεται με τη μορφή διαδραστικής ανάγνωσης. Δεν προσφέρουν μόνο μια επανάληψη της σχολικής διδακτέας ύλης, αλλά αναπτύσσουν και τις αναγνωστικές δεξιότητες. Οι ιστορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική μορφή των τετραδίων εργασίας των διακοπών.

Είναι δωρεάν και εύκολο να αναπαραχθούν από τον καθένα σας και χάρη στην πλατφόρμα moodle, μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εκπονήσουν το δικό τους υλικό. Ωστόσο, αν βρίσκεστε σε μια πιο απαιτητική χρονικά περίοδο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπάρχουσες ιστορίες που δημιουργήθηκαν από τη σύμπραξη.

Έντυπη έκδοση των περιπετειών της EduGraal για το σπίτι

 Πώς μπορείτε λοιπόν να προσδώσετε παιγνιώδη διάθεση στην καλοκαιρινή επανάληψη;

Συνοψίζοντας, τα τετράδια εργασιών των διακοπών, όπως και οι εργασίες για το σπίτι, έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Προάγουν την ανεξάρτητη μάθηση, προσφέρουν μια επανάληψη της διδακτέας ύλης και αναπτύσσουν διάφορες δεξιότητες, όπως η ανάγνωση και η γραφή. Το κλειδί είναι η υιοθέτηση της κατάλληλης συμπεριφοράς για την ενίσχυση των πλεονεκτημάτων τους. Υπογραμμίζοντας την προσέγγιση του έργου EduGraal, το ενδιαφέρον και οι ανάγκες του μαθητή πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο, προκειμένου να ασχοληθεί με αυτή τη δραστηριότητα. Και το πιο σημαντικό είναι να έχουμε κατά νου ότι αυτές οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το σχολείο δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως καταναγκασμός, αλλά μάλλον ως μια ευχάριστη στιγμή παιχνιδιού.

Για περισσότερα

 Bordia, D. (2022) Advantages of Workbooks. Available at: https://blog.teachmint.com/advantages-of-workbooks/ (Accessed 08/06/2023).

 PediAct, Cahier de vacances : est-ce utile pour préparer la rentrée ? Available at:

https://www.pediact.com/blog/cahier-de-vacances-est-ce-utile-pour-preparer-la-rentree (Accessed 08/06/2023).

Total Page Visits: 461 - Today Page Visits: 4